Przepisy:)
skladniki:
kasza manna lub krakowska 300 g
woda wrzaca 900 cm3
tluszcz 30g
sol 50 g
woda zimna 50 cm3
zielenina 20 g

sposob przygotowania:

Odmierzyc 600 cm3 wrzacej wody ,dodac sol i tluszcz. Do kaszy mannej dodac 2 lyzki zimnej wody i starannie wymieszac.Zawiesine z manny wlewac do wrzacej wody rownoczesnie mieszajac.Gotowac powoli,ciagle mieszajacc,az do rozklejenia kaszy.Dodac posiekana zielenine i wymieszac. Deske zwilzyc zimna woda.Ugotowana kasze wylac na deske.Zwilzonym nozem rozmarowac kasze na grubosc 1 cm nadajac ksztalt prostokata.Pozostawic kasze do zastygniecia a nastepnie krajac w kostke 1 cm3. Kasze krakowska nalezy solic po rozklejeniu.


Smacznego


  PRZEJD NA FORUM