KULKI ŚNIEŻNE
SKŁADNIKI:

*mąka pszenna – 300 g
*miękkie masło – ok. 230 g
*płatki migdałowe – 100 g
*olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka
*cukier puder – 30 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy.
Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej.
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Z ciasta formujemy kuleczki
( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ).

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut.

Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem!



  PRZEJDŹ NA FORUM